Yeni Başlayanlar için Vi Text Editörü Kullanımı

Vi text editörü 1976 yılında Berkeley Üniversite’sinde öğrenci olan Bill Joy tarafından yazılmış olan bir text editörüdür. 1978 Mart ayında 1.1 sürümü ile beraber ilk Unix BSD sürümü içinde hazır olarak gelen text editörüdür.

Vi text editörünün 41 senelik uzun tarihin de, gömülü sistemlerden Unix, Linux işletim sistemlerine kadar bir çok işletim sistemi üzerinde direkt kurulu olarak gelen dünyadaki en yaygın text editörlerden biridir. Bugüne kadar özgür yazılım tabanlı olması sebebi ile yüzlerce farklı varyasyonu(vi, vim, gvim, elvis vs.) olmasına rağmen, temel komutları tüm varyasyonlarda aynıdır. Genel olarak Linux/Unix üzerinde çalışma yapıyorsanız Vi text editörü bilmeniz durumunda editör bağımsız farklı ortamda sorunsuz çalışabilirsiniz.

Vi genel olarak yeni başlayanlar için zor bir editör olarak gözükse de, kullanmaya başladıktan sonra vaz geçemeyeceğiniz bir editör olacaktır. Bugün sizlere en basit, yalın hali ile genel Vi kullanımına giriş yapacağız, daha sonra yayımlayacağımız yeni makalelerde normal ve ileri seviye Vi kullanımından da bahsedeceğiz.

Vi Kullanımı

Vi genel olarak terminal üzerinde çalışan bir uygulamadır. Bu yüzden ssh ile olan bağlantılarda veya grafik ortamınızdan terminal konsolu açarak direkt içinden kullanabilirsiniz. Vi ile /dosya_dizini/dosya şekline var olan dosyaları düzenleyebileceğiniz gibi yine aynı şekilde ilgili dizinde olmayan dosya açıp içinde değişiklikler yapıp kaydettiğinizde de yeni dosya yaratarak da kullanabilirsiniz.

Sistem dosyalarını düzenlerken sudo komutunu kullanmayı unutmayın. ( Örneğin: sudo vi /etc/hosts ) Bazı Linux dağıtımlarında sudo yerine su komutu da kullanmanız gerekebilir.

Vi’da komut ve editör modu olmak üzere 2 adet mod vardır. İlgili modlara klavyenizden tuşları kullanarak geçiş sağlayabilirsiniz.

Komut Modu

Bu mod vi ile dosyaya girdiğiniz ilk ekrandır. Genel olarak yazılabilir gibi gözüksede bu modda sadece yazma, açma, silme gibi komutları girebileceğiniz bir moddur. Bu ekrandan istemeniz durumunda editör moduna geçip yine tekrardan komut moduna geri dönebilirsiniz.

Komut modunda imleci ok tuşları ile hareket ettirebilirsiniz. Bu modda x tuşuna basarsanız imlecin üzerinde olduğu karakteri silersiniz. Yine benzer şekilde arka arkaya silme işlemleri de yapabilirsiniz. Örneğin iki kere d tuşuna ( dd ) basarak imlecin bulunduğu satırı komple silebilirsiniz veya 4 tuşuna basıp ardından ( dd ) yaparsanız imlecin altındaki 4 satırı direkt silebilirsiniz.

Komut modunda iken seçim yapabilir, kopyalama / kesme ve yapıştırma işlemlerini yapabilirsiniz. İmlecinizin bulunduğu yerden görsel bir seçim yapmak için v tuşuna basabilirsiniz, sonrasında imlecinizle sağ veya sola kaydırarak istediğiniz seçimi yapıp y tuşuna basarak kopyalayabilir x ile kesme işlemi yapabilirsiniz. Tekrardan imleci istediğiniz yere hareket ettirip p tuşuna basarak kopyaladığınız / kestiğiniz karakterleri yapıştırabilirsiniz.

Yukarıda anlatılan örneklerle Vi editör üzerinde silme, kopyalama, kesme, yapıştırma, işaretleme gibi yöntemleri öğrenmiş olduk. Bu işlemler genel olarak komut modunda yapılan giriş seviyesinde yapılan işlemlerdir, şimdi ikinci mod olan editör moduna bakalım.

Editör Modu

Komut modundan ayrı olarak insert modunu kullanarak vi ile yeni satır ekleme ve yazılan metinler üzerinde değişiklikler gibi işlemler yapabilirsiniz. Editör moduna geçiş komutu komut modunda iken en basit şekilde i veya a karakterine basılarak yapılabilir. i tuşu insert, a tuşu ise append terimlerine karşılık gelmektedir. Bu iki karakterin farkı komutlardan biri imlecin olduğu yerde editör moduna geçme diğeri ise imleçten bir sonraki karakterde ekleme moduna geçmesidir. Editör moduna geçip gerekli textleri girdikten, değiştirdikten sonra esc tuşuna basarak tekrar komut moduna geçiş yapabilirsiniz.

Kısaca komut ve editör modları arasında geçiş yapmak için klavyenizdeki i, a ve esc tuşlarını kullanabilirsiniz.

Kaydedip Çıkma

Yaptığınız değişikleri kaydedip çıkmak için komut modunda iken klavyeden :wq komutunu vererek ilgili dosyayı kaydedip çıkabilirsiniz. Eğer yaptığınız değişiklikleri kaydetmeden çıkış yapmak isterseniz komut modunda iken :q! komutunu kullanabilirsiniz.

 


tarihinde

kategorisinde yayımlanmıştır.

Bu yazı için seçilmiş etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Bağlantıyı kopyala